Thursday 17 September 2015

Dutch politics

Posted originally on 

In deze posting worden politieke partijen becommentarieerd vanuit hun horoscoop en ook prognoses uitgewerkt voor de 2e kamerverkiezingen van 2016.

Het kabinet Rutte-2 werd beëdigd op 5 november 2012, om 11:38h op Paleis Noordeinde in Den Haag. Hieronder zie je de horoscoop voor Rutte-2 voor die  specifieke datum en dat tijdstip. Eind december 2015 gaat de transit Saturnus het 12e huis in, dit is het huis van 'dissolving'. Op basis van deze transit mag je verwachten dat Rutte-2 en de constructieve oppositie na de Provinciale Statenverkiezingen in maart nog een tijdje zullen doorgaan, maar dat de koek eind december 2015 op is. Rutte-2_dec2015Saturnus, die dan in het 12e huis  staat, stelt een pijnlijk 2016 voor Rutte-2 in het vooruitzicht, een jaar met conflicten en verwarring. Een discussie over leiderschap en strategie van/in het kabinet (natal Saturn 10th) zal hiertoe aanleiding geven met als gevolg dat dit kabinet zijn meerwaarde verliest (Capricorn 1st). Misschien maakt dit kabinet zijn termijn tot november 2016 nog net vol, maar gezien de zwakke positie van Rutte-2 is het waarschijnlijker dat eind december 2015 het kabinet valt.


De cyclus van Saturnus in de horoscoop van politieke partijen & zetelverdeling
Het opkomen en verval van politieke partijen vertoont parallellen met de cyclus van Saturnus in de horoscoop van politieke partijen, deze cyclus duurt ruim 29 jaar. Hierbij wordt het moment van verval gemarkeerd wanneer Saturnus door het 12e huis gaat.  Een partij vertoont weer een opgaande lijn wanneer Saturnus het 4e huis ingaat. Deze periode van expansie duurt tot dat Saturnus in het 11e huis staat. In de onderstaande grafiek zijn de momenten van verval van de diverse politieke partijen aangegeven, dit is het moment wanneer de grafieklijn van het 12e huis naar beneden duikt om weer vanaf het 1e huis te beginnen. Je ziet dat dit soms direct en soms met vertraging doorwerkt in de zetelverdeling.
Dit is een waardevolle en globale benadering van politieke trends, om een meer precieze analyse te maken moet je ook andere elementen in de horoscoop van een politieke partij in de analyse betrekken. Hier wordt vooral de invloed van Saturnus in de horoscoop geanalyseerd.
Saturnus-transits-en-zetelverdeling-0
D66
Voor D66 ziet het er goed uit omdat de partij in 2016 gaat pieken. Deze partij krijgt 4-8 jaar de tijd om haar visie uit te dragen. In 2020 loopt de planeet Saturnus het 12e huis binnen, in de D66 horoscoop. Op basis van die transit mag je verwachten dat D66 mogelijk het scenario van paars-1/2 gaat herhalen. D66-piek2016iNa 29 jaar (in 2024) doet zich ongeveer dezelfde ontknoping voor. Aan de andere kant, D66 is nu een ander soort organisatie dan toen in 94.
Aanleiding voor het komende verkiezingssucces zal zijn dat D66 een overheid belooft die zich meer onderwerpt aan het individu, met een nog verder gaande democratisering en emancipering van de samenleving (natal Saturn 1th conjunct Chiron), op basis van een grotere verantwoordelijkheid van het individu.
Waar dit succes van de verkiezingsoverwinning in moet resulteren is de focus op de egalitaire en open samenleving (Capricorn 11/12th). D66 zou de verkiezingen moeten ingaan met een debat over expansie, avontuur en globalisering. Een debat over de open kenniseconomie, open internationaal georiënteerde samenleving, open culturele samenleving, etc. (Saturn transit 9th). Uit de chart zou je mogen opmaken dat het in dat debat niet gaat om het idealisme van D66 (9e huis) maar om het vermogen van D66 om kritisch en realistisch met dat idealisme om te gaan (Saturn). Wat is een kritisch en realistische visie op 'open', 'social', 'global', 'european' multi-cultural, multi-religious, etc?
D66 was/is van origine een getuigenis partij om zonder machtsambities politiek te kunnen bedrijven. Dat zou je ook mogen interpreteren uit de chart (natal Saturn 1th conjunct Chiron). Dit betekent een leider zijn, maar alleen als super-user van het systeem, zonder het vermogen om het eigenbelang voldoende te kunnen dienen. Chiron wordt ook wel 'the Christ principle' genoemd, Chiron is healend en sacrificial om een bijdrage leveren aan het geheel, alleen voor de ander en door het eigenbelang in de waagschaal te stellen. Daarnaast duidt Chiron op 'individuation', in dit geval op leiderschap dat authentiek, geïndividualiseerd, geëmancipeerd en heterarchisch is. Dit is de  symboliek die op de achtergrond speelt.
D66 zal mogelijk vanaf 2020-2024, na 1 of 2x regeren, in verval raken en een grote herbezinning doormaken, maar niet zoiets als GroenLinks nu. Het hele public affairs management van D66 gaat dan op de schop (Pluto 11th transit), de terugkeer naar de (journalistieke) roots. De D66 chart vertoont anticyclisch gedrag (zie paarse lijn) ten opzichte van de PvdA/VVD, GroenLinks en CDA. Het verval van D66 gaat samen met het succes van zijn buren en andersom. D66 zou nu niet alleen kunnen kijken naar wat zij wil bereiken in de komende kabinetsperioden, maar vooral naar wat zij wil bereiken in de komende 30 jaar. Saturnus MC betekent 'call to adventure', het begin van een nieuwe cyclus. Nu is de tijd om die discussie aan te gaan.

GroenLinks
2008 was het eigenlijke startmoment voor een hele reeks veranderingen die bij GroenLinks plaatsvonden, Saturnus liep toen het 12e huis in. Bij de transit van Saturnus over de ascendant in 2010 vond het afscheid van partijleidster Femke Halsema plaats. In 2012 ontstond de crisis in de partij. De onderstaande chart is een weerslag van dat moment in 2012. In de chart zie je een transit Saturnus conjunct Maan (verlies aan contact met de omgeving), Pluto op de IC (interne crisis en transformatie) Uranus op de DEC (veranderende  relaties van de partij met politieke partners) en een Jupiter return (impuls tot ideologische vernieuwing). Deze transits hebben verder op een complexe manier effect gehad.GroenLinks2012
Tussen de PvdA en D66 ingeklemd heeft GroenLinks een prominent onderscheidend aspect, natal Neptune 4th conj Saturn, in haar drive voor actie. Iets dat wellicht voortkomt uit het vroegere EVP. De vraag voor GroenLinks is hoe vertaal je dit Neptune aspect in politieke standpunten? Je zou je kunnen afvragen of de identiteit van het vroegere EVP niet te weinig is ingebed in het merk GroenLinks. Wellicht is het merk GroenLinks te seculair gepositioneerd en loopt het niet parallel met de chart. Het woord spiritualiteit wordt vermeden, terwijl dat eigenlijk in het merk thuis hoort. Dat zou een bijzondere politieke 'coming out' worden en de partij onderscheidend positioneren ten opzichte van al haar buren in het politieke middenveld.
GroenLinks heeft net als de PvdA en VVD een materiële (en realistische) visie op huishoudens in Nederland (Saturn 4th), maar anders dan deze seculaire partijen heeft GroenLinks ook nog een spiritueel innerlijke trigger voor actie door de Neptune conjunctie met Saturn in het 4e huis. Dit moet bovendien uitmonden in meer mogelijkheden voor de burger om spiritualiteit in dagelijks leven (Pisces/6th) te (be)leven. GroenLinks heeft een groot potentieel om deze spirituele visie ook daadwerkelijk te realiseren in het dagelijks leven van de burger (natal Neptune 4th conjunct Saturn). Voor het keyword 'spiritueel' kun je ook andere Neptune en Pisces keywords invullen, zoals altruïsme, verbeelding, compassie, empathie, sensitiviteit.
De huidige transit van Pluto door het 4e huis markeert de toon van het interne transformatieproces, waarin men waarschijnlijk ook met wantrouwen naar elkaar heeft gekeken, met manipulatie, power play, mensen die de partij noodgedwongen verlaten, verlies, etc. Tegelijkertijd markeert deze transit ook de zoektocht naar de roots van de partij, het graven in het verleden. De partij zal in 2019-2020 zichzelf hervinden als Saturnus door de IC gaat ('recovering the treasure'). Daarna zal de partij in een gestage lijn omhoog klimmen, tot dat Saturnus 14 jaar later piekt op de MC, dit betekent dat de ontwikkeling van de hele cyclus een culminatie punt bereikt.

CDA
Het einde van het kabinet Balkenende IV in oktober 2010 wordt gemarkeerd in de CDA chart door een Saturnus ingress in het 12e huis (transit Saturnus loopt het 12e huis binnen).  Zie hieronder de chart voor het CDA in oktober 2010. Bij de start van Rutte-2 eind 2012 viel het CDA nog verder terug, dit moment vindt plaats gelijktijdig met de Saturnus transit over de ascendant in de CDA chart. Een discussie over de ideologisch-religieuze grondslag van de partij (natal Saturn 9th) leidde tot verwarring en conflict over de partij identiteit en het CDA gevoel (Saturn transit 12th) en dit heeft geresulteerd in een structuurloze communicatie naar de kiezer en achterban (channels), de communicatie van de partij is ongeorganiseerd, niet methodisch, niet strategisch etc. (Capricorn 3rd). CDA-2010Dat klinkt gek voor een bestuurderspartij, maar het is vanuit de chart gezien wellicht de meest aannemelijke conclusie gezien de Pluto transit (crisis en transformatie) in het huis van communicatie in de CDA chart. Achter de schermen is er waarschijnlijk grote onenigheid over wie, wat en wanneer mag zeggen.
Om beter de energie van de chart te volgen zou het CDA anders moeten gaan communiceren, vooral positiever. Niet vanuit een gevoel van afkeuring en uitgesloten zijn (Pluto 3rd transit) maar vanuit enthousiasme, avontuur en vertrouwen (natal Jupiter 3rd), op basis van de kritisch en realistische ideologisch-religieuze visie van de partij (natal Saturn 9th), een kritisch debat over de verhouding tussen het seculaire en het religieuze. Eigenlijk vraagt de chart van het CDA om te laten zien dat het CDA kritisch en realistisch met ideologie en met geloofssystemen kan omgaan in het algemeen.
In het politieke spectrum zijn het CDA en GroenLinks, vanuit astrologisch perspectief, de meest voor de hand liggende partijen die iets met spiritualiteit als identiteits-bepalend element zouden kunnen hebben. GL materialiseert spiritualiteit bottom-up en vanuit een persoonlijke basis (Saturn/4th conj Neptune), waardoor je GL een typisch nieuwe spiritualiteitspartij zou mogen noemen. Het CDA benadert spiritualiteit meer vanuit een sociaal perspectief, als geloofssysteem en geloofsgemeenschap. De benadering van spiritualiteit vanuit het 9e huis is daarmee meer ideologisch, als 'teaching', en gebaseerd op autoriteit (maar hoeft niet onkritisch te zijn).
Waar het bij D66 gaat om een tijdelijke transit gedurende 2-3 jaar rond de verkiezingen van 2016 (kritisch en realistisch zijn over 9e huis thema's: idealisme, ideologie en geloofssystemen), is dit voor het CDA eigenlijk een permanente opdracht. Dit is momenteel niet echt prominent aanwezig in de manier waarop het CDA communiceert.
Nu is eigenlijk ook het moment dat er binnen het CDA het bewustzijn groeit dat de partij zich volledig dient te vernieuwen en heel veel moet gaan loslaten. Formeel gezien, als we de logica van de Saturnus cyclus volgen, zou pas vanaf 2021-2022 een opgaande lijn voor het CDA te zien moeten zijn.


PvdA en VVD
Grappig is dat de PvdA en de VVD in dezelfde vergadering van de kiesraad in 1956 zijn toegelaten. Natuurlijk waren deze partijen al eerder actief voor de 2e WO, maar hun formeel juridische container die na de 2e WO landelijk actief werd heeft dezelfde geboorte horoscoop. In de charts van deze partijen zie je dat in oktober 2012 beide partijen de weg omhoog vinden, gemarkeerd door een Saturnus transit door de IC ('recovering the treasure').  De keuze om regeringsverantwoordelijkheid te aanvaarden (natal Saturn 4th) leidde tot een verharding/verzakelijking van de interne sfeer en organisatie binnen de VVD en PvdA (Capricorn 6th). Uiteindelijk is het effect hiervan dat beide partijen een gedisciplineerde workforce hebben opgebouwd.PvdA-2012
In 2016 gaat Pluto het 6e huis binnen van beide charts. Het uitleggen van mogelijk nieuwe zorg- en sociale zekerheidsstelsel wijzigingen aan de kiezer is de grootste uitdaging voor de coalitie bij de komende verkiezingen. Waarschijnlijk zijn de huidige stelselwijzigingen slechts het begin. Dat zou mogelijk tot een openlijk conflict en breuk tussen de VVD en de PvdA kunnen leiden omdat onder invloed van Pluto standpunten over sociale zekerheid en zorg zich niet meer voor een compromis lenen. Dus mogelijk wordt straks over links of rechts geregeerd, maar een paars kabinet is onwaarschijnlijk.
De opgaande lijn in beide charts zal doorzetten tot Saturnus in 2026-2028 piekt op de MC (culminatiepunt).

PVV
Voor de PVV was het verlaten van Rutte-1 een essentiële stap in het bemachtigen van een eigen positie in het politieke landschap.  Los van alle morele en ethische bezwaren die men daarover heeft geuit, heeft Wilders door deze actie in 2012 zijn partij definitief gevestigd. Een voor anderen wereldvreemd standpunt van de partij (natal Saturn 12th ), waardoor het leek alsof de partij zijn hele toekomst in de waagschaal legde, leidde tot dit exit event (Saturn transit IC), dat vervolgens leidde tot verharding en disciplinering binnen de partijorganisatie (Capricorn 6th). Dat is de eigenlijke betekenis van een Saturnus transit door de IC ('retreaving the treasure'). PVV-2012In aanvulling hierop moet gezegd worden dat de keuze die je maakt op het moment van een Saturnus IC transit bepaalt wat er 14 jaar later materialiseert. Dat kan op allerlei manieren uitpakken, ook voor de PVV zelf. Mogelijk dat Nederland dan inderdaad uit de EU stapt? Of misschien dat de PVV een pan-Europese partij op rechts is geworden? De prognose dat D66 tegen die tijd in zwaar weer zit, zoals in 2005 bij het Europese referendum, zou een teken aan de wand kunnen zijn.
Saturnus in de PVV chart staat in het 12e huis en creëert voortdurend het gevoel de controle volkomen kwijt te zijn, dat is wat de PVV alsmaar uitzend. Dit geeft de indruk bij andere partijen dat de PVV spoken ziet, illusies najaagt, irreële angsten heeft. Natal Saturnus in het 12e huis, een planeet die alleen maar risico's mijdt in het huis van Neptunus. Dit is een complex gebied in de chart waarin alles mogelijkerwijs illusie en schijn kan zijn. zoals het varen op zee in de mist. Alles wat de PVV doet (alle Saturnus transits) wordt hierdoor getriggerd (natal Saturnus/12th). Al dergelijke acties hebben eigenlijk alleen maar impact op 6e huis thema's (Capricorn/6th). De PVV is daarom eigenlijk de partij van het dagelijks leven, van 'daily routines and rituals', van 'earning our daily bread', het praktische, het zorgen voor sociale zekerheid en zorg, van huisdieren en van de kleine buurt. Dit alles omgeven door een zee van beelden en gevoelens van woeste Neptuniaanse onvoorspelbaarheid.
De VVD en PvdA zijn in principe ook partijen van het dagelijks leven (Capricorn /6th), maar daar ligt de oorzaak en trigger van wat deze partijen doen in een materiële visie op de Nederlandse huishoudens (socialisme) en op de samenleving als huishouden (liberalisme) beide visies zijn uitdrukkingen van Saturnus 4th /Sagittarius. De VVD en PvdA zijn partijen van 'meten en regelen', partijen die hun roots hebben in het modernisme.
Ook voor de PVV geldt dat zij in 2012 de weg van expansie is begonnen die zal duren tot 2026-2028 tot dat Saturnus piekt op de MC (culminatiepunt van 29 jarige cyclus).

SP
Op basis van de horoscoop van de SP zou je mogen veronderstellen dat in 2014 binnen de SP een interne crisis en onzekerheid is ontstaan. Dit is echter aan de buitenkant geheel onzichtbaar, dit is conform met wat je zou kunnen verwachten gezien de gesloten SP cultuur (Saturn/7th). Deze interne crisis wordt gemarkeerd door een Saturnus ingress in het 12e huis in 2014. In 2016 wanneer er nieuwe verkiezingen komen zal dit waarschijnlijk verhevigen. Saturnus transit Neptune/Asc betekent dat de SP op dat moment iedere politieke glans verliest.SP-2015
De aanleiding hiervoor zal zijn dat de SP moeilijk relaties aangaat (Saturn 7th) met andere partijen, ofwel dat de partij een onoverkomelijke barrière voelt om toenadering te zoeken. Eigenlijk is SP (door Saturn/7th) een potentieel erg betrouwbare partner voor anderen, maar ook een partij die alle risico's wil uitsluiten, die extreem voorzichtig is en snel bang wordt om zich in partnerschappen te verliezen. Een partij die in extreme mate haar grenzen bewaakt in relaties, niet kan bewegen.
Het hele patroon van Saturnus transits in de SP chart (cause-event-effect) zal tot gevolg hebben dat de SP verhard en zich steeds dieper ingraaft in 'values and worth' (Capricorn 2nd). Een 'never ending story' voor de SP zolang de partij dit patroon niet herkent en bewust doorbreekt. De techniek van relaties aangaan met andere partijen en tegelijkertijd je zelf blijven moet binnen de SP ontwikkeld worden.
Neptune/Asc betekent een grote empathie met de ander, maar ook dat je jezelf in een film plaats waardoor je jezelf in jouw verbeelding van de werkelijkheid kunt verliezen. Hierdoor kan de realiteit onbereikbaar worden. Is de SP een partij die door zijn extreme verbeeldingskracht van de werkelijkheid met bijzonder realistische oplossingen kan komen?
Een dominant aspect in de SP chart is Pluto/MC, hierdoor ontstaat mogelijk de neiging alles in termen van 'power struggles' te zien (waaraan een autoriteitsconflict aan ten grondslag kan liggen). Tegelijkertijd is dit een groot potentieel om transformerend bezig te zijn, wanneer het 'innerlijk - uiterlijk' conflict is opgelost.
De partij zal veel moeten gaan loslaten om een nieuwe weg te kunnen inslaan, omdat het oude 'appeal' even niet meer werkt (Neptune/Asc) na de Saturnus transit. De prognose is dat de SP in een periode van verval terecht komt, om zich daardoor weer te kunnen vernieuwen. Als Saturnus het 1e huis binnen gaat zal de grote herstructurering van de SP beginnen, na de verkiezingen van 2016.